EMEKÇİNİN TİS SÜRECİ TBMM’YE TAŞINDI | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

EMEKÇİNİN TİS SÜRECİ TBMM’YE TAŞINDI



 

Haber Merkezi

 

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, kamu emekçileri ve emeklilerini meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi veren Dr. Rıdvan Turan, kamu emekçilerinin ve emeklilerinin ekonomik şartlarının düzeltilmesi, çalışanların grev hakkının yasal güvence altına alınması, sendikal hak ve özgürlüklerin önünün açılması, konfederasyon ve sendikaların demokratik bir şekilde temsiline imkân tanıyan evrensel anlamda gerçek bir toplu sözleşme sisteminin düzenlenmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını talep etti.

HDP Mersin milletvekili Rıdvan Turan’ın önergesinde şu ifadeler yer aldı: “Kamu hizmetleri alanı, iktidarın yıllardır uyguladığı neo liberal politikalarla toplumun ezici çoğunluğunu oluşturan emekçi sınıfların, dar gelirli yurttaşların aleyhine olacak şekilde dönüştürülmüştür. Kamuda yaklaşık olarak 3,5 milyon kamu emekçisi çalışmakta 2 milyon kişi ise emeklidir. Çalışanların ve emeklilerin aileleri de katıldığında 20 milyonluk geniş bir kitlenin geleceğini doğrudan ilgilendiren “toplu sözleşme” görüşmeleri geçtiğimiz günlerde  mutabakatla sona ermiştir. İçinden geçtiğimiz ekonomik kriz koşullarında 2022 ve 2023’te yapılacak zam oranları belirlenmiştir. Buna göre; 6’ncı Dönem Toplu İş Sözleşme (TİS) görüşmelerinde 2022 yılı birinci altı ayı için %5, ikinci altı ayı için %7, 2023 yılı için ise ilk altı ay için %8 ve ikinci altı ay için %6 olarak netleşmiştir.

Açlık sınırının 2 bin 903 TL, yoksulluk sınırının 9 bin 457 TL’ye dayandığı bir süreçte hayat pahalılığı ve adaletsiz vergi düzeni, kamu çalışanlarının belini bükmüştür. Uzaktan çalışma ile birçok ek ödemenin kesildiği, sözleşmeli çalışmanın yaygınlaştığı bir dönemde yapılan bu teklifle memur ve memur emeklileri aileleri ile birlikte açlığa, yoksulluğa ve sefalete terk edilmişlerdir.

Bunun yanında 25 Ağustos 2021’de Resmi Gazete ‘de yayınlanan Toplu Sözleşmede %1 üyesi olmayan sendikaların üyeleri adeta cezalandırılmış, 23. maddeye göre toplu sözleşme ikramiyesinden sadece kamu görevlisi sendikasının kurulu olduğu hizmet kolundaki kamu görevlisi sayısının en az %1'den fazlasını üye kaydeden sendikalara üyelik ödentisi kesilen kamu görevlileri yararlanması sağlanmıştır. Sendika üyesi olmayan ve 4688 sayılı yasaya göre sendika üyesi olması yasaklanmış bulunan toplamda en az 1 milyon 800 bin kamu emekçisi ve 2 milyon kamu emekçisi emeklisi hak gaspına uğramıştır.

Diğer yandan enflasyon rakamlarına TÜİK tarafından adeta ayar çekilmektedir. TÜİK verilerinde temmuz ayında yıllık enflasyon oranının yüzde 18,95’e çıktığı açıklanırken Enflasyon Araştırma Grubunun (ENAG) hesaplamalarına göre ise sadece Ocak-Temmuz döneminde enflasyon oranının yüzde 25,14 olduğu, gerçek enflasyonun ise yüzde 40’ın üzerinde seyrettiği belirtilmektedir.

ILO sözleşmelerinde ve bunlara dayanan AİHM kararlarında toplu pazarlık ve grev hakkı sendika özgürlüğünün ayrılmaz parçaları olarak değerlendirmesine rağmen 4688 sayılı yasada grev hakkı tanınmamıştır. Toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmazlık olduğu taktirde grevi değil de kararın uluslararası çalışma hukukunda sadece uzlaştırıcı görevi olduğu bilinen çoğunluğu hükümet tarafından belirlenen Kamu Hakem Heyetinin yetkili kılınması, sözleşmenin sadece iki yılda bir yapılması, kapsam olarak sadece ekonomik hakların görüşülüyor olması ve taraflarının kimlerden oluştuğuna bakıldığında bu düzenlemenin uluslararası sözleşmelerde tanımı yapılan toplu sözleşme ile ilgisi olmadığı görülmektedir. Toplu sözleşmede görüşmeye katılan tarafların eşit şartlarda olmadığı bir görüşmeden çıkacak sonucun kamu emekçilerinin beklentilerini karşılamayacağı da aşikardır.

Kamu çalışanları ile kamu emeklilerinin ortak ekonomik, sosyal, demokratik, özlük ve mesleki hak ve çıkarlarını temel alan; iktidarın hem işveren olarak tarafı hem hakemi olmadığı; insanca yaşamaya yetecek bir ücret, temel gelir güvencesi, güvenceli istihdam, güvenli gelecek, demokratik, adil bir çalışma yaşamı; başta ILO sözleşmeleri olmak üzere uluslararası sözleşmelerle, evrensel sendikal hak ve özgürlüklerle uyumlu, grev hakkı ile tamamlanmış gerçek bir Toplu Pazarlık Sözleşme Sisteminin hayata geçirilmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılması elzemdir.”

 

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA