Haber Merkezi
İklim değişikliği nedeniyle rekoltede yüzde 50 kayıp yaşayan Mersinli çiftçi şimdi de kuraklıkla mücadele etmeye çalışıyor. Mersin Akdeniz Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, iklim değişikliği ve kuraklık nedeniyle yaşadıkları sorunu gazetemize anlattı.
İklim değişikliğinin ülkemiz tarımının öncelikli sıkıntılarından bir tanesi olduğunu ifade eden Yılmaz, “Bunu bu yıl yaşadık. Bahçelerimiz ağaçlarımız havaların ısınması ile kış aylarında baharı yaşamamız sebebi ile ağaçlarımız erken uyandı. Erken açılmaya başladı. Arkasından ise tam çiçeklenme döneminde yeniden kışı yaşamaya başladık. Dolayısı ile bu verimde rekoltemizi önemli derecede etkiledi. Çiçeklenme döneminde çiçek kaybına yol açtı. Rekolte kaybı oldu. en az yüzde rekolte kaybı oldu. Özellik sert çekirdekli ürün olan şeftali ve erikte bunu yaşadık” şeklinde konuştu.
Bu sene çiftçinin kuraklık nedeniyle de zor durumda kaldığını ifade eden Yılmaz, “Bölgemiz geçtiğimiz kış yeterli yağış almadı. Özellikle kar yağışı almadı. Bizim yeraltı kaynaklarımızı Toroslar’a yağan kar besler. Karın yağmaması sebebi ile yer altı kaynaklarımız şu an kuruma derecesinde. Benim şahsi kendi bahçemde bir tane kuyu var. Şu an bitme derecesine geldi. Yer altı kaynaklarımız çok sıkıntılı. Özellikle 600-700-800 rakımlardaki çiftçimiz şu an sıkıntılı durumda. Göletlerimiz bitme noktasında. Hafta da 10 günde sulama yaptığımız alanlarda şu an yaklaşık 20-25 günde bir sulayabiliyoruz” diye konuştu.
“GÖLETLER VE KUYULAR KURUDU”
Göletlerin kuruması nedeniyle çok şikayet aldıklarını anlatan Yılmaz, “Tepeköy Göletimizin bölgesinde ciddi miktarda sulama alanlarımız var. 5-6 köyümüzün tamamı şeftali. Şu anda tam hasat dönemi. Sıkıntılı süreç yaşıyoruz. Yeteri kadar kar ve yağmur yağmaması nedeniyle göletlerimiz yeteri kadar dolmadı. En fazla beklentimiz olan Pamukluk Barajı’nın bir an önce bitirilmesi. Birde bölgemizde Değirmençay Barajımızın tamamlanması. Bölgemizde ciddi derecede bir rahatlama getirecektir. Pamukluk barajı ile ilgili yetkililerden aldığımız bilgiye göre, 2022’nin sonuna kadar biteceğini söylüyorlar ama daha öncede 2017’de bitmiş olacak teslim edilecek deniliyordu. 4 yıl geçti aradan sanıyorum ekonomik nedenlerle alakalı bekletiliyor. İnşallah 2022’de hizmete girerde önümüzdeki yıllarda çiftçilerimiz sulama suyu yönünden rahatlar diye düşünüyoruz. Değirmençay Barajı da bitme noktasında. Oda ödenek sıkıntısı nedeniyle bekliyor. Yetkililer onunda 2022’de biteceğini söylüyor. İnşaallah o günleri görürüz” ifadelerini kullandı.