Haber Merkezi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı oda ve borsalarla meslek liseleri arasında imzalanan Mesleki Eğitimi İş Birliği Protokolü meyvelerini veriyor. Gerek okullara verilen makine ve teçhizat destekleriyle eğitim kalitesinin daha da yukarı çekilmesi, gerek tanıtım olanaklarının gelişmesi ile daha geniş bir kesime seslerini ulaştırabilmeleri gerekse oda ve borsalara bağlı firmalarda sunulan staj imkanları okulların gerek kalitesini gerekse tercih edilirliklerini artırıyor. Konuyla ilgili değerlendirme yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Meslek liselerimizin doluluk oranının tam kapasiteye ulaşmasında üst çatı kuruluşumuz olan TOBB’un bizlere verdiği destek ve motivasyon her zaman etkili olmuştur” dedi. MTSO’nun mesleki eğitime her zaman büyük önem verdiğini vurguladığı değerlendirmesinde Kızıltan şu sözlere yer verdi:
“Odamızın yapımında öncü olduğu meslek liseleri, laboratuvar ve ekipman destekleri, eğitim için yurtdışına gönderdiği öğretmen ve öğrencileri yanında sağladığı proje ve staj destekleriyle Mersin, mesleki eğitimde nitelikli bir noktaya geldi. Odamızın MEB ile birlikte meslek liselerine yönelik uyumlu çalışması geçmiş yıllarda Türkiye’nin en büyük mesleki eğitim ve beceri kazandırma seferberliği olan Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Projeleri’nde (UMEM) de kentimin pilot iller arasında yer almasını sağlamıştı. Bunun yanında TOBB’un, dolayısıyla odamızın tahsis ettiği bütçelerle Mersin’deki birçok meslek lisemizin teknik ve makine teçhizat eksikleri giderildi. MTSO olarak dün olduğu gibi yarın da kentin sanayi, tarım, turizm ve lojistik sektörlerine yönelik kaliteli ara eleman sağlanmasının tek çözümü olan meslek liselerimize destek olmaya devam edeceğiz.”
GEYİK: “HER YIL OLDUĞU GİBİ BU YIL DA BOŞ KONTEJAN YOK”
Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü konuyla ilgili değerlendirmesinde, “Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da 166 kişilik kontenjanımızın tamamı dolu” dedi. Okulda Elektrik Elektronik Teknolojileri, Gıda Teknolojileri, Bilişim Teknolojileri ile Biyomedikal Cihaz Teknolojileri olmak üzere 4 bölüm bulunduğunu dile getiren Geyik, “Bölümlerimizin tamamına yoğun ilgi geldi. İşbirliğimiz çerçevesinde odamızdan da aldığımız destekle okulumuzun gösterdiği başarı, disiplini, eğitimde teknolojiyi tam olarak kullanmamız, değişik yurtdışı projelerine imza atıyor olmamız öğrencilerimizin bizi tercih etmesini de beraberinde getiriyor” dedi.
ÇINAR: “YAPTIĞIMIZ PROTOKOLLERİN BAŞARIDAKİ ROLÜ BÜYÜK”
Ulaştırma Hizmetleri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Osman Çınar da Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ile imzalanan işbirliği protokolünün başarılarında önemli etkisi olduğunu söyledi. Lojistik alanındaki 90 kontenjanın tamamının dolduğunu, muhasebe finansman alanı dış ticaret dalında ise 30 kontenjanın 27’sinin dolduğunu bildiren Çınar, kayıt almaya devam ettiklerini söyledi. İmzalanan protokollerle örencilere staj ve istihdam imkanı sağlanabilmesinin ayrıcalığını yaşadıklarını vurgulayan Çınar, “Bölgemiz dış ticaret ve lojistik kenti. Bu sektörlere kalifiye elaman sunmak adına elimizden geleni yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
NACAROĞLU: “ÇOK SAYIDA ÖĞRENCİ YEDEKTE BEKLİYOR”
Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO) Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Hüseyin İlhan Nacaroğlu da 60 kişilik kontenjanın tamamının dolduğunu ve yedekte bekleyen de çok sayıda öğrenci bulunduğunu bildirdi. İşbirliği protokolü kapsamında yapılan doğru tanıtımın bu dolulukta önemli rol oynadığını kaydeden Nacaroğlu, “Bünyemizde Gemi Makineleri İşletme ile Güverte İşletme olmak üzere iki dalımız bulunuyor. Artan talebi karşılayabilmek adına gelecek yıl Gemi Elektroniği dalını da açarak kontenjanımızı artırmayı düşünüyoruz” dedi.
Aynı zamanda okulu seçen öğrencilerin başarı seviyelerinde yüzde 30’luk artış gözlemlediklerine de değinen Nacaroğlu, “Önceki yıl okulumuza kayıt olan öğrenciler yüzde 13.9’luk dilimdeyken bu yıl yüzde 10.30’da yer aldı. Aynı şekilde en düşük puanlı öğrenci geçen yıl yüzde 49’luk dilimdeyken bu yıl yüzde 39’luk dilimdeydi” ifadelerini kullandı.