Haber Merkezi
Mersin Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) İl Müdürlüğünce, Normalleşme Döneminde İstihdama Dönüş Seferberliği kapsamında Mersin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası, Profesyonel İnsan Kaynakları Platformu işbirliğinde eğitim sektörü işyeri yetkililerine İŞKUR teşvik ve destekleri anlatıldı.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen seminere, Mersin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Kutlu, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim kurulu başkanı Ayhan Kızıltan, Mersinde bulunan Özel Eğitim kurumu yetkilileri, Profesyonel İnsan Kaynakları Platformu üyesi işyeri yetkilileri katıldı.
Toplantı açılışında konuşan Mersin Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Kutlu İŞKUR’un aktif ve pasif işgücü politikalarıyla işverenlerin personel maliyetlerini düşürmesine destek olduğunu ifade etti. İşbaşı eğitim programı hakkında bilgi veren Kutlu, bu sayede kuruma kayıtlı işsizlerin mesleki deneyim ve tecrübe edinmeleri, teorik eğitimini aldıkları mesleklerde uygulamayı görmeleri ve çalışma ortamına uyumunun sağlanmasının amaçlandığını söyledi.
Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) ile iş gücü piyasasının talep edilen niteliklerde iş gücünün yetiştirilmesi için kamu-özel (şahıs ve tüzel kişilikler) sektör işbirliğinde teorik ve uygulamalı eğitimlerin birleştirilmesini içerecek şekilde mesleki eğitim ve kursları düzenleyerek istihdama katkı sunulmasının hedeflendiğine dikkat çeken Kutlu, ilave istihdam teşviki ile de personel sayısını arttıran işyerlerine prim desteği sağlanmasının amaçlandığını belirtti.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise İŞKUR’un, çalışanlarla işverenler arasındaki en önemli köprü olduğunu belirterek özellikle pandemi döneminde bu değerin daha çok ortaya çıktığını söyledi.
İşverenler açısından en büyük sorunun kalifiye eleman bulamamak olduğuna işaret eden Başkan Kızıltan, ancak uygulamalı eğitimlerle kalifiye elamanların yetişebileceğini vurguladı. Uygulamalı eğitimlerin ise işbaşında verilebileceğine dikkat çeken Kızıltan; “Zaman zaman hepimiz kalifiye elemana ihtiyaç duyuyoruz. Uzun zamandır, deneyimli personel bulmakta zorlanıyoruz. Ancak işverenler olarak, iki üç senelik mezunları çalıştırmıyoruz. Bunların kurslarda kendilerini yetiştirmeleri mümkün değil. Sizlere tavsiyem, kalifiye elemanınızı kendiniz yetiştirin. Yeni mezun olan gençlerimizi, iş başında eğiterek, kalifiye elaman yapabilirsiniz. Bunun için de İŞKUR teşviklerinden yararlanabilirsiniz” dedi.
Mersin Çalışma ve İş Kurumu İş ve Meslek Danışmanları Kubilay Baransel ve Beril Alyamaç tarafından iş arayanlara, işverenlere ve öğrencilere yönelik olarak verilen hizmetler, İşbaşı Eğitim Programı, Mesleki Eğitim ve Beceri Geliştirme İşbirliği Protokolü (MEGİP) ve İlave İstihdam Teşviki başlıklarında sunum gerçekleştirilmesiyle devam eden seminer programı işyeri yetkililerinin sorularının cevaplandırılmasıyla sona erdi.