Akdeniz Belediye meclisi’nde AKP’den meclis üyesi olan ve aynı zamanda Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB), Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) gibi meslek örgütlerinde görev alan ancak en çok kentte tepki çeken balık çiftliği yatırımları ile gündeme gelen Polat Balıkçılığın Yönetim kurulu Başkanlığını yapan Abbay Polat, katıldığı bir televizyon programında önemli açıklamalar yaptı.
“MERSİN’DE BALIK TÜKETİMİ DÜŞÜK”
Pandemide öne çıkan sektörlerden olduğu için iyi durumda olduklarını ve ayakta kaldıklarını söyleyen Abbay Polat, deniz ürünlerinin insan sağlığına etkilerine dair de açıklamalarda bulunmayı ihmal etmedi.
Mersin halkının balık tüketiminin az olduğunu vurgulayan Polat, dünyada kişi başı balık tüketiminin 18 kilogramken Türkiye’de bu rakamın 8 kilo, Mersin’de ise 4 kilogramı geçmediğini belirtti. Balık tüketiminin artması için çağrı yapan Polat, balık tüketiminin sağlık kadar bütçe dostu da olduğunu aktardı.
Türkiye’deki deniz ürünü fiyatlarının dünya piyasalarına göre çok düşük olduğunu da söyleyen Polat, “10 liradan 60 liraya kadar deniz ürünleri bulunmaktadır” diyerek, denize yakınlığın bunda önemli bir etken olduğunu ifade etti.
“BALIK HALİ İSTİYORUZ”
Mersin’deki sektör temsilcileri olarak en büyük beklentilerinin Balık Hali olduğunu da vurgulayan Polat, “Türkiye genelinde büyükşehirlerin hepsinde Balık Hali var Ama bizim balık halimiz olmadığı için büyük sıkıntılar yaşıyoruz. Bunu ben Büyükşehir Belediye Başkanımız Vahap Seçer’e de söyledim. O da, imar planlarına bakarak bir yer ayarlayacaklarını söyledi. Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’a da söyledim, o da konuyla ilgili çalışma yapıyor.
“BALIK HALİ, HERKESE KAZANDIRIR”
Balık Hali, Akdeniz Bölgesine şart. Neden bize lazım? Çünkü Mersin, Hatay deniz şeridinde hiçbir yerde balık hali yok. Bu balık halini kazandırırsak tüm bölgeden daha çok talep alırız. Tüm Güneydoğu buradan gelip balık alacak. Ankara gibi denizin olmadığı bir yerde balık hali varken, deniz kenarındaki bu bölgede balık hali olmaması düşündürücü. Nasıl olacak bu iş? Çok ihtiyaç var. Balık halinin olması ürünün vatandaşa direk ulaşması, ucuz tüketim, gelir kazancı ve kontroller yapılması açısından çok önemli. Baylık hali belediyeye de, tarım il müdürlüğüne de, sahil güvenliğe de kazandırır” diye konuştu.
“BANA SÖZ VERDİLER”
Tarımsal ürünlerin fiyatının belirlenmesinden kontrollerine borsaların önemli bir rol üstlendiğini ancak balıkçılıkta bunun olmadığını ve burada devreye Balık Hali’nin girebileceğini belirten Abbay Polat, Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’a seslendi.
“Bana söz verdiler, ‘gereğini yapacağız’ dediler” diyen Polat, acele tarafından balık halinin faaliyete geçirilmesi gerektiğini belirtti.
KAÇAK AV SON 2 YILDA ÖNLENDİ
Av yasağına uyum, denizlerin korunması ve çevre kirliliği konularında da açıklamalar yapan Abbay Polat, “Sektörümüzün en önemli konusu çevre. Özellikle Tarım İl Müdürümüze ve Sahil Güvenlik komutanlığımıza çok teşekkür ediyorum. Çünkü son iki yıldan bunaya adeta kuş uçurtmuyorlar. Hiç kimse kaçak avcılık yapamıyor. Önceki yıllarda bu aylarda öyle ufak balıklar geliyordu ki anlatamam. Alsak sorun, almasak sorundu. Ama son iki yıldır bu durum değişti. Hiç fırsat vermediler, kaçak avcılardan kurtulduk. Satılmıyordu da. Satılsa, para gelse tamam diyeceğim. Ama şimdi durum çok güzel. Yetkililer görevlerini 4/4’lük yapıyorlar. Balıkçılara sesleniyorum, ufak balık tutmayalım. Balıklara yaşam şansını vermezsek biz sıkıntı yaşarız” diye konuştu.
“BALIK TÜKETMEYE ENGEL BİR DURUM YOK”
Marmara sahillerinde yaşanan müsilaj sorununa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Polat, şunları söyledi; “Çok şükür Akdeniz’de böyle bir kirlilik yok, Akdeniz açık bir deniz. Burada şuana kadar kirlilik rastlanmadı ama boş bırakmamak lazım,. Elimizden geldiği kadar temiz tutalım. Özellikle denize yakın fabrikaların sahipleri dikkatli olmalı. Gemi atıkları konusunda sahil güvenlik kontrol merkezi çok güzel çalışıyor.
Bu konuyla ilgili bir diğer yanlış söylem ise bazı insanların ‘balık yemeyin’ çıkışı. Bu doğru değil. Marmara küçük bir bölge, Akdeniz’de kesinlikle böyle bir sıkıntı yok. Gönül rahatlığı içinde balık tüketilebilir”.
“ÇALIŞTIRACAK TAYFA BULAMIYORUZ”
Sektörün en önemli sorunlarından birinin de kalifiye eleman olduğunu söyleyen Polat, “Özellikle tayfa bulamayan balıkçılar var ki bu sebeple denize çıkamıyorlar. Teknelerde çalışacak insan bulamıyoruz. Meslek edindirme kursları açılmalı, işsizler bu alana kaydırılabilir. İnsanlar iş yok diyor ama biz de çalışacak eleman bulamıyoruz. Tekne sahipleri bu konu da büyük sıkıntı çekiyorlar. İŞKUR veya belediyeler kurs açabilir.
“ULUSLAR ARASI SULARDAKİ AVCILIKTA SIKINTI VAR”
Abbay Polat, 15 Eylül’de av yasağını sona ereceğini, ancak bu esnada uluslar arası sularda balık avının sürdüğünü de söyleyerek, “Mısır’dan 40-50’ye yakın balıkçı teknesi geldi Akdeniz’e. Bu da bizi olumsuz etkiledi. Hatta 1-2 balıkçımızın yolunu kestiler, tehdit ettiler. Bizim balıkçılarımızı kovdular ama Sahil Güvenlik devreye girdi ve önlem aldılar. Uluslar arası sularda gece gündüz demeden avlanıyorlar oysa bu yanlış. Uluslar arası sularda gece avlanılmamalı. Bu önlenmeli. Ama bunları buradan uzaklaştırmamız lazım” dedi.