HEDİYE EROĞLU
Mersin’de iki milyona yaklaşan nüfusun yüzde 25’ini oluşturduğuna inanılan Suriyeli sığınmacılardan Mersin Üniversitesi’ne (MEÜ) kontenjan tepkisi geldi.
Mülteci dernekleri temsilcilerinin gözünden 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü
Mersin'de geçici koruma kapsamındaki Suriyeli mülteciler tarafından kurulan dernek temsilcileri gözünden değerlendirildi.
MAYA Derneği tarafından online düzenlenen programda Eğitim ve Sosyalleşme Derneği’nden Muna El Sabuni, Mersin Birlikte Yaşam Derneği’nden Mohammad Alhazza ve Maya Derneği adına Moderatör Ahmed Hajtaha değerlendirmelerde bulundular.
“YABANCI GENÇLERE DESTEK YETERSİZ”
Eğitim ve Sosyalleşme Derneği’nden Muna El Sabuni, Mersin’de yaklaşık iki yıldır faaliyet gösterdiklerini ve özellikle öğrenciler için çalışma yaptıkların söyledi.
Sabuni, hedef gruplarının 15-20 yaş arasındaki gençler olduğunu aktardı. Özellikle yabancı öğrenci sınavına hazırlanan gençler için çalıştıklarını söyleyen Muna El Sabuni, “Yabancı gençlere destek yetersiz” dedi.
“MEÜ’DE KONTENJAN YETERSİZ”
Okulları sürekli ziyaret ederek idare ve Suriyeli öğretmen ile öğrencilerle görüşme yaptıklarını aktaran Muna El Sabuni, öğrencilerin özellikle Mersin Üniversitesi’ne girmekte çok zorlandığını, yetersiz kontenjan nedeniyle mağduriyet yaşandığını bu soruna çözüm aradıklarını aktardı.
“MERSİN’DE YAŞIYORUZ AMA ÇOCUKLARIMIZ BURADA ÜNİVERSİTEYE GİDEMİYOR”
Mersin Birlikte Yaşam Derneği’nden Mohammad Alhazza da, öğrenciler için Türkçe dil eğitimi, fakir ve muhtaçlara destek vermek için derneği kurduklarını söyleyerek, bu alanda çalıştıklarını belirtti.
Kolaylıkla dil eğitimine erişememenin en büyük sorun olduğuna vurgu yapan Mohammad Alhazza, bu konunun özellikle okula devam etmede önem arz ettiğini ifade etti. Mersin’de yaşamalarına rağmen çocuklarının Mersin Üniversitesi’ne giremediğini söyleyen Alhazza da, bu konuda çok büyük sıkıntı yaşadıklarını aktardı. Özellikle tıbbi bölümlere hiç Suriyeli öğrenci alınmadığını geçen sene sadece bir öğrenci alındı bu bölüme” dedi.