YENİ AKARYAKIT İSTASYONU İSTEMİYORLAR! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

YENİ AKARYAKIT İSTASYONU İSTEMİYORLAR!



 

Haber Merkezi

 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 10 No’lu Akaryakıt, LPG, Madeni Yağın İşlenmesi ve Ticareti Meslek Komitesi Meclis Üyeleri Mesut Selim Özcömert, Mehmet Can Duman ve Edip Kanar sektörü değerlendirerek kentteki akaryakıt istasyon sayısının fazlalığına dikkat çekti. Sayının fazla olmasının özellikle pandemi sürecinde karlılıkları çok daha fazla aşağı çektiğine değinen Meclis Üyeleri yeni ruhsat verilmesi konusunda daha hassas davranılması gerektiğini vurguladı. 24 saat açık olmalarına karşın pandemi döneminde en fazla 16 saat çalışabilme imkanı buldukları için bozulan ödeme dengelerine de değinen Meclis Üyeleri, artan sabit gider maliyetlerinden ÖTV zamlarına, LPG lisans değişim sürelerinden giderek yaygınlaşan elektrikli araç kullanımına kadar birçok konuyu değerlendirdi.

 

ÖZCÖMERT: “YENİ İSTASYON KESİNLİKLE AÇILMAMALI”

MTSO 10 No’lu Meslek Komitesi Meclis Üyesi ve MSO Akaryakıt Madeni Yağ Firması Sahibi Mesut Selim Özcömert sözlerine 2020 ile 2021 yıllarının Mart aylık verilerini değerlendirerek başladı. İstanbul ile Mersin verilerini karşılaştıran Özcömert, “İstanbul’un nüfusu 16 milyon. 4 milyon 474 bin araç var ve bu şehirde 742 akaryakıt istasyonu bulunuyor. Yani 21 bin kişiye ve 6 bin araca bir istasyon düşüyor. Mersin nüfusu ise 1 milyon 900 bin. Araç sayısı 654 binlerde ve akaryakıt istasyon sayısı 325. Bu durumda 6 bin kişi ile 2 bin araca bir istasyon düşüyor” dedi. Rakamlara bakıldığında da Mersin’de artık akaryakıt istasyonlarına yeni ruhsat verilmemesi gerektiğinin anlaşılacağını vurgulayan Özcömert, “Bir istasyonun ayakta kalabilmesi için başa baş noktası 12-13 bin litre satış yapmasından geçer. Buna indirimli ya da veresiye satışları dahil etmiyorum. Rakam bu kadar fazlayken ihtiyaç duyulan litrelere ulaşmak çok zor. Yeni istasyon kesinlikle açılmamalı” değerlendirmesini yaptı. İstasyon sayısının 140-150’lerde olması gerektiğine değinen Özcömert, İstanbul oranlarının yakalanması için 10 yıllar gerektiğini söyledi.

LPG Lisans değişim sürelerindeki değişime de değinen Özcömert, “Mersin LPG satışlarında Türkiye’de 4 ya da 5’inci sırada. Bu alanda yapılan bir değişikliğin de bizleri zorlayacağına inanıyorum. LPG lisans değişim süresi 60 günden bir aya indirildi. Daha rahat hareket etme imkanımız elimizden alındı” diye konuştu. Mevcut akaryakıt ve LPG istasyon bayilerinin korunması gerektiğini kaydeden Özcömert, “Mersin Büyükşehir Belediyesi ilgili daire başkanlıkları istasyon yer tespitinin başlangıcında MTSO ilgili komiteden mutlaka görüş almalı. Bu sadece bizimle ilgili de değil. Gerektiğinde tüm komitelerin görüşü alınsa mevcut sektörlerde oyuncu enflasyonu önlenir” değerlendirmesini yaptı.

 

KANAR: “16 SAAT ÇALIŞIP 24 SAATİN GİDERİNİ ÖDÜYORUZ”

MTSO 10 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Kanaroğlu Nakliye Akaryakıt Firması Sahibi Edip Kanar ise pandeminin sektöre yansımalarını değerlendirdi. Pandemi dolayısıyla akaryakıt istasyonlarının günde 16 saat çalışmak durumunda kaldığını dile getiren Kanar, kısalan çalışma sürelerinin sektörü olumsuz etkilediğini bildirdi. Akaryakıtçıların 24 saat çalışmak durumunda olduğunu vurgulayan Kanar, “Pandemiyle birlikte haftasonları ya da gece saat 21.00’den sonra dışarı çıkma yasaklarının başlaması randımanlı çalışmamızı engelledi. Bu durumda 12-16 saat çalışarak 24 saatin giderini ödemeye başladık. Belki bizim iş kolumuz tam kapanma yaşamadı ama mevcut durumda biz de zarardayız” dedi. Elektrik, personel maaşı gibi sabit giderlerin ise artarak devam ettiğini kaydeden Kanar, seyahat olanaklarının artmasıyla sorunların daha da azalacağına inandığını söyledi. Artan ÖTV zamlarına da değinen Kanar, “Gelirimiz artmazken uygulanan ÖTV zamları ve taban fiyat uygulaması da sektörü sıkıntıya soktu. Yılbaşından bu yana döviz kurlarına bağlı olarak brent petrol fiyatı yüzde 41, gasoıl fiyatı dolar bazında yüzde 38, motorin pompa fiyatı ise yüzde 8,7 arttı” dedi.

 

DUMAN: “KÖY TANKERLERİNİN HAKSIZ SATIŞLARI SIKINTILI”

MTSO 10 No’lu Komite Meclis Üyesi ve Orpet Petrol Ürünleri Firmasının Sahibi Mehmet Can Duman ise köy tankerlerine değindi. Mersin’de 34 tane köy tankeri bulunduğunu ve bu tankerlerin yol üzerinden TIR ya da kamyonlara ve Mersin Sebze Halinde illegal olarak satış yaparak haksız rekabet yarattığını kaydeden Duman, konuyu komite toplantısında da ele aldıklarını ve MTSO Yönetimi aracılığıyla bu sorunun çözümüne yönelik hazırladıkları raporu ilgili mercilere sunmayı planladıklarını söyledi.

Son dönemlerde elektrikli araç satışlarının artmaya başladığına da dikkat çeken Duman şunları söyledi:

“2025, en geç 2030’da elektrikli araç kullanım oranının artacağına inanıyoruz. Komite olarak bugünden gerekli altyapının kurulmasının önemli olduğunu düşünüyoruz ancak altyapı çalışmaları istenen hızda ilerlemiyor. Bazı otomotiv üreticileri yalnızca elektrikli araç üretimine geçti. Bir kısmı da geçmeye hazırlanıyor. Bu durumda akaryakıt tüketimi azalacak. Önümüzdeki süreçte akaryakıt istasyonlarına elektrikli şarj istasyonu kurma hakkı verilecek. Biz de bu hak verildiğinde öncelik elde edebilmek adına şimdiden yazılı başvurularımızı yapıyoruz.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA