Haber Merkezi
Toroslar ilçesinde Osman Şeker isimli vatandaşın 8 bin metrekarelik arazisi, yol, park ve yeşil alan olarak işaretlenerek kamulaştırılmak istendi. Ancak başlattığı hukuk mücadelesi ile yerel ve bölge idare mahkemelerini kazanan vatandaş, yıllarca süren mağduriyeti karşılığında faizsiz ana parası 4 milyon TL’yi aşan tazminat kazanırken, belediyeye başka bir arazi ile takas önerdi. Belediye komisyonları ise takas yapılacak arazinin metrekare fiyatını düşük bularak, yükseltilmesi önerisinde bulundu. Ancak konu tartışmalara neden oldu.
KOMİSYONLAR TAKASI YÜKSEK FİYATLA KABUL ETTİ
Toroslar Belediyesi Haziran Ayı Meclis Toplantısı Birinci Birleşiminde yapılan görüşmelerde öncelikle komisyonların oy birliğiyle aldığı karar okundu.
Kararda; Yenişehir İlçesi Bahçe Mahallesi 385 ada 31 numaralı 8 bin 853 metrekarelik parselin 6 bin 472,50 metrekarelik kısmı ile mülkiyeti Toroslar Belediyesine ait olan 9 bin 963. 01 metrekarelik Arpaçsakarlar Mahallesi 110297 ada 1 numaralı parselin takasına onay çıktı.
Şeker’in 6 bin 472,50 metrekarelik arazisi için 5 milyon 43 bin TL ödeme kararı çıkarken, takas yapılmak istenen Arpaçsakarlar’daki parselin metrekaresi için 725 TL olarak belirlenen değerin bin TL’ye çıkartıldığı bildirildi.
“NEDEN ACELE EDİLİYOR?”
Konuyla ilgili ilk olarak söz alan CHP’li Meclis Üyesi Tuncay Gökçel, davanın Danıştay’a gittiğini anımsatarak, “Bu konu biraz akçeli bir konu. Dere yatağındaki bir arsa için dava açılmış ama daha mahkeme bitmeden biz bölgeyi 9’uncu etap imar planları ile çözebilecekken takas gündeme geliyor. Oysa 9’uncu etap imar planlarını görüşüp karar verdiğimizde davanın konusu ortadan kalkacak. Böyle bir konu 14 günde 3 defa bu komisyona getirildi. Bu konunun önemi ne? Birilerine bir bedel ödenmesi için bu acele niye?” dedi.
“ÖDEMELERİMİZ DÜZENLİ”
Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşın Yılmaz ise konunun özel bir durumu olmadığını söyledi. Bunun üzerine CHP’li Gökçel ise, “Bu dava devam ediyor. Her yere bu kadar kolay para ödüyor musunuz? Her alacağı olana ödüyor musunuz?” sorularına yanıt istedi.
Başkan Yılmaz da, ödemeleri düzenli yaptıklarını vurgulayarak vatandaşın mağduriyeti olduğuna dikkat çekti. Gökçel ise bölgede binlerce mağduriyet yaşayan vatandaş olduğunu söyleyerek, “9’uncu etabı geçirelim binlik planı yapalım ve bu mağduriyet sona ersin. Oradaki vatandaşların hepsi dava mı açsın? Danıştay karar vermeden ne siyasi ne ahlaki ne de etik olduğunu düşünmüyorum. Bütüncül planı bekletip, özel bir dosyayı 10 günde 3 defa gündeme almayı ben yadırgıyorum ve kamuoyunun takdirine bırakıyorum” dedi.
MHP’Lİ ŞAHİN: “VATANDAŞ İLE KAVGALI OLMAKTAN BIKTIK”
MHP’li Mehmet Şahin ise konunun 1994 yılından beri gündemde olduğuna dikkat çekerek, “Vatandaş o günden bugüne mağdur olmuş. Genellikle bu tür kamulaştırma davalarının yüzde 80’inde vatandaş lehine karar verilir. Danıştay süreci beklendiğinde karşımıza gelecek olan mali sorunun bize nelere mal olacağı ile ilgili bir öngörü çalışması var.
Ayrıca 1994’den beri bu vatandaş zor durumda. Arpaçsakarlar’daki arazinin de 725 TL’lik metrekare fiyatının düşük olduğuna karar verdik ve bin TL’ye çıkardık. 4 milyon 19 bin TL ödenmesi suretiyle bu işin olabileceğine oy birliğiyle karar verdik. Bu konuda çok fazla spekülasyona gerek olmadığını düşünüyorum. Daha fazla uzatılmadan bu sorunun ortadan kaldırılması gerekiyor çünkü biz vatandaş ile kavgalı olmaktan bıktık” dedi.
“TÜYÜ BİTMEMİŞ YETİMİN HAKKINI KORUMUYORSUNUZ”, “KORUYORUZ” TARTIŞMASI MECLİSİ GERDİ
Tuncay Gökçel ise “Ben başka bir yerden bakıyorum olaya. Mahkeme devam ediyor. Bu parselin de içinde olduğu 9’uncu etap komisyonda bekletiliyor. Neden imar planları görüşülmüyor da bu dosya görüşülüyor? Bu dosyayı çekerseniz çekin çekmiyorsanız da ben red vereceğim, gerekli mercilere şikayetlerimi yapacağım ve dava açacağım. Tüyü bitmedik yetimin hakkı var. Benim dahi olsa olmaz. Kamu görevi yapıyoruz burada. Başka yerlere bu kadar acele mi para ödüyoruz? Neden bu kadar acele ediyoruz? Yıllık faiz yüzde 9. Belediyenin arsasının da fiyatı artıyor. Şahsın sahip olduğu arazi dere yatağında, gelin 500 TL’ye arsa bulayım ben size. Bunları düşünerek hareket etmek, tüyü bitmemiş yetimin hakkını korumak durumundayız” dedi.
Başkan Yılmaz ise araya girerek, “Koruyoruz” tepkisi verdi. Gökçel ise “Korumuyoruz” diyerek, “Korumuyorsunuz” dedi.
“HUSUMETİNİZ VAR”
Atsız Afşın Yılmaz, Gökçel’e “Sizin kişisel husumetiniz var” suçlaması yöneltirken, Gökçel, “Kime husumetim var? Açıklayın. Benim kimseye husumetim yok. O bölgede binlerce mağdur insan var” dedi.
Başkan Yılmaz ise bölgedeki mağduriyetleri çözeceklerini söyleyerek, “Biz imar planlarını kaç aydır neden bekletiyoruz komisyonlarda; imar planları dışında hangi dosyayı beklettik? Evet 6’ıncı, 7’inci etabı aylar önce Büyükşehir’e gönderdik ne oldu? Geri gelecek. 5 binlik değişiklik yapılacak ve tekrar geri göndereceğiz. Sizde bunu biliyorsunuz. Geçen mecliste bilgi verdim. Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Toroslar Belediyesi heyeti olarak Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile karşılıklı oturduk, mali, hukuki, imar planları ile ilgili bir çok konuyu görüştük. Önden gönderdiğimiz 6 ve 7‘inci etap imar planlarında 5 bin ölçekli Nazım İmar Planı değişikliği öngörülüyor. Onun için bekletiyoruz, başka bir şey yok” yanıtı verdi.
AKP’Lİ ATA’DAN “KANUNSUZLUK YOK” ÇIKIŞI
CHP’li Tuncay Gökçel itirazlarını sürdürerek, teknik personelin bilgi vermesini istedi. Ancak Başkan Yılmaz’ın, konuyla ilgili İmar Komisyonu Başkanı AKP’li Celal Ata’dan açıklama yapmasını istemesi ile tansiyon yükseldi. Tuncay Gökçel, Ata’nın açıklamasını kabul etmeyerek, teknik personelin yanıt vermesini istedi.
Söz alan Celal Ata ise geçmişte kamulaştırmadan vatandaşın arazisine el atıldığını söyleyerek, “Alıkoymanın bedeli olarak bugün mahkeme bizi haksız olarak görmüş. Evet dosya Danıştay’da ama Belediye Kanunu’na göre; bu tür uyuşmazlıkları karşılıklı anlaşma yoluna giderek, çözüme kavuşturabiliriz. Meclisin yetkisi dahilindeki bu hareketle faizlerin, vekalet ücretlerinin üzerine binmesi konusunun önü kesilmiş, vatandaşın müracaat etmiş olduğu tarih itibariyle alacağı para sabitlenmiştir.
Biz belediye ve meclisi olarak, bir veya birkaç kişinin canını yakarak yolu, yeşil alanı geçiriyorsak vatandaşımıza en büyük eziyeti yapmış oluruz.
18 uygulamasına ilişkin revizyon planlarında buranın çözümü gözükmemektedir. Burada bazı karışıklıklar söz konusudur ama bizler vatandaşımızın bu dişli çarkın içinde gerilmesine, 1994’den bugüne kadar müsaade etmedik. Kıymet takdiri hep birlikte yapıldı. Rakamsal anlamda tereddütler var ise tekrardan yetkili, daha etkili kurullarca konuyu ele alabiliriz. Söz konusu olan esastır, esas buradaki vatandaşımıza verdiğimiz sıkıntıyı, parseli yola ve parka gitmiş vatandaşımıza, yol ve park ile kendi başına kal diyemeyiz. Biz Toroslar Belediye Meclisiyiz, gücümüzün yettiği noktada adaletsizliği ve haksızlığı ortadan kaldırmak için buradayız. Zaten 1/5 binlik revizyon imar planlarında da şuan söz konusu yer park ve yeşil alan olarak planlanmaktadır. Büyükşehir’in de yapacağı bir şey yoktur. Paramız var ise kamulaştıracağız ama vatandaşın mülküne de hükmedemeyiz. El koyamayız. O yüzden şuan da yapılan işlerle ilgili ne kanunsuzluk, ne yönetmeliklere aykırılık ne de vicdani olarak bir rahatsızlığımız yoktur” dedi.
CUMHUR İTTİFAKINA AJİTASYON TEPKİSİ
Tuncay Gökçel ise Calal Ata’nın okuduğu kararların geçmişe ait olduğunu ancak sonrasında benzer düzenlemelerin yapıldığını savunarak, “Öyle bir ajite ettiniz ki maşallah sanki orada vatandaş mağdur olmuş, gırtlağına çökmüşüz biz adamın elinden malını alalım diye. Yok böyle bir şey. Yanıltmayın kamuoyunu. 9’uncu etabı görüştüğümüzde 18 uygulamasını yaptığımızda dava konusu ortadan kalkıyor. Öte yandan biz bu alana her hangi bir işlem yapmadık. Yol mu açtık, park mı yaptık? Hiçbir işlem yok. Yüzlerce vatandaşın arazisi olduğu gibi o vatandaşın arazisi de dere kenarında arsa olarak duruyor. Ve piyasa açısından da hiçbir ekonomik değeri yok. Ama biz öyle bir noktaya getirdik ki adamı mağdur etmişiz. Dava devam ediyor. Danıştay karar vermeden bu olay netleşmez. Zaman içinde uygulama ile biz bu işi zaten çözüyoruz. Bu kadar acil bu konuyu görüşeceğimize 9’uncu etabı getirin görüşelim çözelim. 5 binlik planda da zaten evet sizin dediğiniz gibi yeşil alan ve yol görünüyor arazi. Zaten dere yatağına başka bir şey yapılamaz. Ama 18 uygulama maddesi ile bölge kamulaştırılır ve herkesin hak edişi ödenir. Siz işi ajite etmeye getiriyorsunuz” diye tepki gösterdi.
“UYGULAMA YAPILMAYAN BÖLGE KARAİSALI MAHALLESİ’NİN SONUNA KADAR GİDİYOR”
CHP’li Hasan Özalp Önal da parti olarak her hangi bir grup kararları bulunmadığını bazı partililer kabul ederken bazılarının reddettiğini söyleyerek, “Söz konusu alan Müftü Deresinin sınırları içinde olan 3. Çevreyolunun geçtiği köprünün kuzeyinde kalan bir bölge. Burası 9’uncu etap olarak bahsi geçen çalışmanın içinde yer alıyor. Burası daha önce özel proje alanı olarak belirlenmiş bir bölge. Uygulama yapılmayan bölge Karaisalı Mahallesi’nin sonuna kadar gidiyor. Burada bir mağduriyet var ise tüm insanlar için geçerlidir. Vatandaş mahkemeye vermiş ve kazanmış. Komisyonda bize Büyükşehir’in bu konuda 2 milyon TL’lik ödeme yaptığı söylendi ama bunun doğru olmadığını öğrendik. Büyükşehir Belediyesi Danıştay kararını bekliyor. Çekincelerimizden biri budur. Sonuçta bu bir satış işlemi. 9 Haziran’da bir satış daha yapacağız. 77 milyon TL gibi bir para bekliyoruz. Daha fazla da olabilir. Oradan paramız gelecek. Adama ne kadar borcumuz var ise şeriatın kestiği parmak acımaz diyerek verelim dedik. Danıştay kararını bekleyelim dedik ama yolun tıkanmaması, belediye işlerinin devam etmesi ve mağduriyetin giderilmesi adına karara destek verdik” dedi.
Müzakereler sonunda komisyonların oy birliğiyle aldığı takas ve kıymet değerleri oy çokluğuyla kabul edildi.