KIYMAYIN! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

KIYMAYIN!



 

Haber Merkezi

 

Mersin'in Mezitli ve Yenişehir ilçeleri arasında kalan Kaleköy'de hazineye ait 260 bin metrekarelik alanın TOKİ tarafından yapılaşmaya açılmak istenmesine tepkiler sürüyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın re’sen onayladığı plan değişikliği ile Kaleköy’ündeki 98 bin 763 metrekarelik toptan ticaret alanına galericiler sitesi, 101 bin 987 metrekarelik alana ise küçük sanayi sitesi yapılmak istenirken proje karşıtı çevreci yöre halkı ile birlikte Gazeteciler Cemiyeti’nde basın açıklaması yaparak, geri adım atılmasını istedi. 

 

“TOROSLAR’DAKİ GALERECİLER SİTESİNE GELİN”

“Bu daha başlangıç mücadeleye devam”, “Toprağımızı vermiyoruz” sloganları atılan toplantıda konuşan Mersin Oto Galericiler Sitesi Başkanı Murat Koçaçoğlu, Toroslar Korukent Mahallesinde 2012’de kurulan oto galericiler sitesi olduğunu anımsattı. Bu sitenin üstünde ve altında 50’şer dönüm rezerv alanı bulunduğunu söyleyen, “Yenişehir Belediye meclisinin almış olduğu kararı ile Kaleköy’de yapılmak istene site mahkemeye verildi ve o mahkemeyi kaybettiler. Burada yaklaşık 30 bin ağacın katledilmesi, katledilmeye çalışması Mersin için çok büyük bir kayıp. Galericiler Sitesi Toroslar mıntıkasında mevcut olup altında ve üstünde rezerv alanları ayrılmış durumda. Gelmek isteyen galericiler için kiralık ve satılık birçok hazır dükkân bulunmakta. İstenirse Galericiler sitesi ve ek olarak ikinci ve üçüncü etap yapılacak yerlerimiz mevcuttur” dedi.

 

“ÇIKAR GRUPLARI İŞ BAŞINDA”

Galericiler Sitesi avukatı Fatih Mehmet Abdimanoğlu da, ülke genelinde galericilerin şehir dışına çıkarılmaları konusunda yıllarca çalışma yapıldığını anımsatarak, “Mersin’in de dahil olduğu bir çok ilde bunun altyapısı oluşturuldu. Şehir planlarında bunların yerleri belirlendi.

Mersin Büyükşehir sınırları içerisinde imar planına işlenmiş olan bu bölümler tarım arazisi olarak kullanılmayacak. Şuan ki Şehir Hastanesinin bulunduğu bölüm ve onun civarında toplu konutların yapıldığı bu bölgede zaten tarım alanı olarak kullanılmayan bölgeler. Galericiler sitesi için de yaklaşık 200 dönüm civarı arazi tahsis edilmiş durumda. Bunun 100 dönüm kadarı olan iki parselin üzerine site yapılmış şuan ve bir kısım galerici esnafı faaliyet göstermeye devam ediyor. İhtiyaç hallinde iki parsel hâlen orada yeniden binalar yapılarak galericilerin faaliyet göstermeleri durumunda. Tüm bunlar bu şekilde var iken Galericiler Sitesinin bir kısmını tarım arazisi üzerine faaliyet göstermek üzere taşınmalarını sağlayacak şekilde işlem yapılması mevzuata aykırı. Aynı zamanda Mersin’in geleceği için yanlış bir uygulama. Toroslar Belediyesinin belirli bölgelerinde hâlen geniş araziler bulunmakta, bunlar tarım arazileri olarak kullanılmayan susuz ve kayalık bölümlerden oluşmakta. Başkanımızın söylediği gibi Kaleköy’de tarım arazisi olarak kullanılan, üzerine meyve ağacı dikilmiş bir alanın tahrip edilerek, yok edilmesi ve bunun yapılaşmaya açılması her ne şekilde olursa olsun yanlış bir uygulama. Bu yanlış uygulama mevcut galericilerin konumu nedeniyle de haksız rekabet oluşturabilecek bir çalışma. Çünkü Kaleköy civarındaki yerleşim ile Toroslar’da ki yerleşimin halka uzaklıkları farklı olacak.

Bu söylentiler nedeniyle yıllardır bazı galericiler mevcut galericiler sitesine gitmemek için direnç göstermekte. Yani bütün Mersin’in böyle bir olaya karşı çıkması gerekirken bir kısım menfaat gurupları ile şehir içerisindeki ruhsatsız galerici esnafı bu olaya destek vermektedir. Yani bir anket yapılmış olsa Mersin merkezde yaşayan insanların en az yüzde 90’ı bu yapılan ya da yapılmaya çalışan doğa katliamına yüzde yüz karşı çıkacak buna eminim” dedi.

 

“TARIM TOPRAKLARININ HEBA OLMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”

Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan da, alternatif çözüm varken, tarım topraklarının heba olmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini söyleyerek, “Aslında burada bu işi yapmak isteyen paydaşların bir an önce bir araya gelerek bu işi çözmeleri gerekmekte. Yani şuanda mevcut Galericiler Sitesi boş iken, tarım arazilerin yok olması gerçekten kabul edilebilir bir durum değil, biran önce bu karardan vazgeçilmesini başta yerel yönetimler olmak üzere bu işin paydaşlarını bir araya getirilerek çözüme kavuşmasını talep ediyoruz” dedi.

 

YÖRE HALKI İSTEMİYOR

Çiftlikköy muhtarı Aynur Öztürk de, söz konusu 680 parselin tamamen Çiftlikköy sınırları içerisinde olduğunu söyleyerek, “Kaleköy ile komşuyuz, ortak tarım yapılıyor. 2009 yılına kadar Çiftlikköy Belediyesi, Yenişehir Belediyesine devrolduktan sonra yani 11-12 yıllık belediye mahalle oldu.

Söz konusu alan 2009’dan önce ne TOKİ, nede başka bir araziydi. 2009’dan sonra TOKİ arazisi olarak kaydedildi. Bizim rahatsızlığımız, planlamalar yapılırken kimsenin bize sormaması. Bize danışmadan  alanı önce TOKİ arazisi yaptılar sonra da Galericiler Sitesi’ne vermek istediler.

Bana muhtar olarak kimse danışmadı, fikrimi sormadı. Bizim de fikir hakkımız var. Vatandaş ‘haklarımı savun’ diye bizi muhtar seçmişse bizde fikir belirtebilmeliyiz.

Ayrıca bölgede bir de sit alanımız var. Eski cami yıkığı ile eski Osmanlı Mezarlığı sit alanıdır ve dibine sanayi sitesi yapılamaz. Biz istemiyoruz. Yıllar önce orasını narenciye bahçelerine çevirmişler, o çorak arazileri şimdi yok saymak hiç kimsenin hakkı değil. Ayrıca üniversite de alana komşu.

Halkımın da arkasındayım, sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz, orası Galericiler Sitesi için uygun bir arazi değil” dedi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA