Haber Merkezi
Mersin’in Yenişehir ilçesi Emirler Mahallesinde Orman Bölge Müdürlüğü’nün ‘endüstriyel ağaçlandırma’ adı altında yapılan ağaç kesimlerine karşı halkın nöbet eylemi sürüyor. Son 3 gündür bölgede oturma eylemi yapan halka çeşitli sivil toplum kuruluşları ve çevre dernekleri de destek veriyor. Dün de ağaç kesimi yapılan alanda nöbet eylemi yapan kalabalık grup yetkilileri çalışmaların durdurulması için göreve çağırdı.
“EMİRLER ORMANI, TÜM KENTİN”
Emirler Mahalle Muhtarı Rüştü İkiz, “3 gündür burada orman kesim eylemindeyiz. Bu ormanlar genç tıraş yapılmamalı, seyretme ile kesilmeli, 4 köy olarak dilekçe verdik, 500- 600 imza topladık. Fakat yine de ne hikmetse kesim yapıldı. Biz de halk ile birlikte buraya geldik. Eylemdeyiz. Devlet büyüklerinden hassasiyetle bu konuya el atmasını istiyoruz.
Burası aynı zamanda heyelan bölgesi. Heyelan dolayı buralar ekilmediği için ormana dönüştü. Burada atıl ormanı olmayan ama mülkiyeti orman olmayan çok alan var, endüstriyel orman dikimi için. Mersin merkeze en yakın olan Emirler ormanı kentin akciğerleri. Bu nedenle konu tüm Mersin halkını ilgilendiriyor” dedi.
“EYLEMİ SÜRDÜRMEKTE KARARLIYIZ”
Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED) Başkanı Sabahat Aslan da, mahalle muhtarları ve köylülere Mersin Barosu, Mimarlar Odası, Tabip Odası’nın da destek verdiği eylemi sürdürmekte kararlı olduklarını açıkladı.
Gençleştirme adı altında yamacın komple tıraşlanarak katliam yapıldığını savunan Aslan, yöntemin yanlış olduğunu söyledi. Aslan, şöyle konuştu; “Orman Bölge Müdürlüğü buradan başlayarak bütün yamacı tıraşlayacak. Tekrar ağaç dikeceğim diyor ama bu yöntem çok bilimsel bir yöntem değil, Ormancılığa da aykırıdır. Burada bulunan ormanlar bölgenin akciğeridir, Ayrıca burada hayvancılık yapılıyor, İnsanlar tatil yapıyor. Yapılacak çalışma tarımın ve hayvancılığın zarar görmesi demektir.”
“FERMAN PADİŞAHINSA, DAĞLAR BİZİM”
Mimarlar Odası Başkanı Ünal Şahin de, Orman Bölge Müdürlüğü verilerine göre kentte 167 bin hektar orman alanı olduğunu söyleyerek, “Bunu 40 bin hektarı nitelikli orman, 35 bin hektarı niteliksiz orman ve yarısı yani 80 bin hektarlık alan hiç orman olmayan bölge. Buraları ekmeyi bırakıp bu heyelan alanında endüstriyel ağaçlandırma yapmaya kalkıyorlar. Kendi uyduruk fermanları, talan politikaları ile bunları yapmaya çalışıyorlar. Ferman padişahındır ama bu dağlarda bizimdir” dedi.