Haber Merkezi
HDP Mersin Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Fatma Kurtulan, Tarsus Kadın Cezaevinde yaşanan hak ihlalleri ve Türkiye'deki cezaevlerinde açlık grevlerine ilişkin TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na acil toplanma çağrısı yaptı.
Dilekçeyle komisyona başvuru yapan Kurtulan, Türkiye’deki ceza infaz kurumlarında yaşanan hak ihlallerinin gittikçe arttığını söyledi. Cezaevlerinde başta hasta mahpusların adeta ölüme terk edildiğini söyleyen Kurtulan, şüpheli intihar vakalarının meydana geldiğini, keyfi disiplin cezaları ve infaz yakmaların çoğaldığını savundu.
“Yaşananlar insan hakları örgütlerinin raporlarıyla, avukatların görüşmeleriyle, tarafımıza yapılan başvurularla ortaya çıkmakta” diyen Kurtulan, çıplak arama uygulaması, sağlık hakkına erişim, işkence ve kötü muamele başta olmak üzere her gün yüzlerce hak ihlali yaşandığını ileri sürdü.
‘Son dönemlerde defalarca başvuru yapılmasına rağmen etkili tedavi olanakları yaratılmayan İsa Gültekin Tarsus Cezaevi’nde yaşamını yitirmiş, Maltepe Cezaevi’nde tutulan ve intihar ettiği öne sürülen Kadir Aktar’ın ölmeden önce 23 kez hastaneye götürüldüğü ortaya çıkmıştır’ diyen Fatma Kurtulan, “Yine cezaevlerinde 152 gündür devam eden açlık grevleri de görmezden gelinecek bir mesele olmanın ötesine geçmiştir. Binlerce mahpus Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması ve cezaevlerinde yaşadıkları hukuksuzlukların son bulması talebiyle süresiz dönüşümlü açlık grevindedir. Cezaevlerinde her türlü hak ihlallerinin önlenmesi, cenazelerin çıktığı cezaevlerinde yeni ölümler yaşanmasının önüne geçilmesi, yasaların herkes için eşit ve etkili uygulanması amacıyla Komisyonumuzca ivedilikle çalışma yapması gerekmektedir. Bu nedenlerle TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri olarak Komisyonun yukarıda bahsi geçen meseleleri çözmek adına acil toplantı yapmasını elzem görmekteyiz” dedi.
“TARSUS CEZAEVİNDE HAK İHLALLERİ YAŞANIYOR”
Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığına Tarsus Kadın Kapalı Ceza ve İnfaz Kurumu ile ilgili verdiği dilekçede ise tutuklu Sara Kaya, Merve Nur Doğan, Hatice Kaymak, Elif Kardağı, Ardıl Çeşme ve Tuba Sert’in cezaevinde yaşadıkları hak ihlallerine değdindi.
Kurtulan, “Mahpusların; açlık grevine girenlerde baş ağrısı, mide ağrıları, kabızlık, ishal gibi sağlık sorunlarının görüldüğünü, cezaevi hekiminin mahpuslara yönelik olumsuz yaklaşımının halen devam ettiğini, açlık grevine giren kişilere idare tarafından disiplin cezalarının ve işten yoksun kılma disiplin cezalarının verilmeye devam ettiğini beyan etmişlerdir. Ayrıca pandemiye rağmen önlemlere riayet edilmeden koğuşlarda genel arama yapıldığını, önceki aramalarda el konulan radyolarının kendilerine iade edilmediğini, cezaevi dışından gönderilen eşyalardan bazılarının kaybedildiğini, mektupların içinde gönderilen fotoğraf ve kartpostalların kendilerine verilmediğini, dışarıdan mahpuslara mektup pulu gönderilmesine izin verilmediğini, kantinden pul almanın da mahpuslar için maddi külfet olduğunu ve kantin fiyatlarının fahiş olmakla mahpusları olumsuz etkilediğini aktarmışlardır.
SAĞLIĞA ERİŞİMDE SORUNLAR YAŞANIYOR
Mahpuslar ayrıca sağlığa erişimde de sorunlar yaşadıklarını aktararak hastane sevkinde tek sıra uygulamasının olduğunu, Tarsus Devlet Hastanesi’ndeki doktorların muayene esnasında onur kırıcı hareketlerde bulunduklarını, kelepçesiz muayene talep etmelerine rağmen doktorların kelepçeli muayene etmeye çalıştıklarını ve muayene olmadan koğuşlarına döndüklerini, greve giren kişiler ile adli koğuşunda ya da karantinada kalan mahpusların aynı anda revire götürüldüklerini, tek kişilik hücrelerin karantina koğuşu olarak kullanıldığını, tek kişilik hücrelere 2 kişi konduğunu, karantina koğuşunun fiziki koşullarının kötü, oldukça kirli ve sağlıksız olduğunu, bu hususla ilgili olarak cezaevi yönetimiyle üç defa görüşmesine ve şikâyetlerini iletmelerine rağmen herhangi bir düzeltme yapılmadığını, 01.04.2021 tarihinde cezaevine getirilen bir mahpusun 16.04.2021 tarihi itibariyle halen karantina koğuşunda tutulduğunu aktarmışlardır.
İDDİALAR CEZAEVİ YÖNETİMİNE SORULMALI
Yine başka cezaevlerinde bir saat olan görüş saatlerinin Tarsus Cezaevi’nde kırk beş dakika ile sınırlı tutulduğunu, dergilere, gazetelere ulaşamadıklarını, sıcak su sıkıntısının devam ettiğini, yemeklerin çok kötü olduğunu, ortak alana ayda bir spor etkinliği adı altında çıkartıldıklarını, havalandırmanın yetersiz olduğunu ve hayvan kokusundan durulmadığını ifade etmişlerdir. Bu hususta ilgili cezaevine komisyon tarafından bir ziyaret yapılması, bahsi geçen iddiaların yerinde incelenmesi, ziyaretin kısa süre içinde gerçekleşmeyecek olması durumunda cezaevi yönetiminden bahsi geçen iddialarla ilgili bilgi istenmesini arz ve talep ederim” dedi.