AYNI HEDEFE YÜRÜYENLER’DEN ‘YAŞLILIK’ UYARISI | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

AYNI HEDEFE YÜRÜYENLER’DEN ‘YAŞLILIK’ UYARISI



 

Haber Merkezi

 

Hedef kitlesi ‘yaşlılar’ olan 15 sivil toplum kuruluşunun, Üretken Bilge Yaşlılar Derneği önderliğinde bir araya gelmesiyle oluşturduğu Aynı Hedefe Yürüyenler Grubu, son toplantısını Türkiye Alzheimer Derneği Mersin Şubesi’nin ev sahipliğinde online ortamda gerçekleştirdi.

Toplantıda yaşlı nüfus artışına dikkat çekilerek, yaşlı sorunlarına bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşma, yaşam kalitesi odaklı çalışmalar ve hak temelli uygulamalar için çağrı yapıldı.

 

“ARTIK YAŞLANDIK”

Toplantı ile ilgili yapılan yazılı açıklamada, “Sahip olduğumuz ‘genç nüfus’ ile övünüyorduk. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) ‘İstatistiklerle Yaşlılar 2020 Raporu’ndan öğrendik ki, ülkemiz artık genç değil. Rapor sonuçlarına göre; yaşlı nüfusumuz son 5 yılda yüzde 22,5 artmış, toplam nüfus içindeki oranı yüzde 9,5'e çıkmış, yaklaşık her 5 yaşlıdan biri tek başına yaşıyormuş.

Ülkemizin nüfus dinamiklerinde yaşanan bu değişimlerin yaşlı nüfusun sorunlarını ve ihtiyaçlarını daha fazla artıracağını düşünen Aynı Hedefe Yürüyenler Grubu, mevcut ve olası sorunlara dikkat çekmek, çözüm önerilerinde bulunmak üzere aşağıdaki hususları tespit etmiştir.

 

EN BÜYÜK SORUN SAĞLIK KURULUŞLARINA GİDEMEMEK

Aktif, üretken ve bağımsız yaşamak yaşlıların da hakkıdır. Yaşlı sorunlarına bütüncül bir bakış açısıyla yaklaşılmalı, yaşam kalitesi odaklı çalışmalar ve hak temelli uygulamalar desteklenmelidir.

Pandemi nedeniyle yaşlıların en büyük sorunları, sağlık kuruluşlarına gidememeleridir. İlaç temini ve kullanımı konusunda sorunlar yaşamaktadırlar. Teletıp, online hekim vizitesi vb. düzenlemeler pandemi sonrasında da pek çok hastaya çözüm olacaktır.

Pandemi döneminde, demans riski olanlarda Alzheimer artmış, Alzheimer hastalarının evreleri hızla ilerlemiştir.

Hastalarına bakım verenlerin yükleri çok daha artmış, kendilerinde de sağlık sorunları başlamıştır.

Demans görülme sıklığı gelecekte kaçınılmaz olarak artacaktır. Demans ile ilgili farkındalık yaratılırken, önlenebilir ve geciktirebilir nedenlerin de anlatılması gereklidir.

 

BAKIM GÜVENCE SİSTEMİ ÇAĞRISI

Sağlıklı yaşlılar, aktif yaş alma faaliyetleri yapamamaktadır. Aktif yaşlanma politikaları gündeme alınmalı, uygulamalarına medyada daha fazla yer verilmeli, bu konuda yapılacak çalışmalara gençler dahil edilerek kuşaklararası yakınlaşma sağlanmalıdır.

‘Bakım Güvence Sistemi’ne geçiş çalışmaları hızlandırılmalıdır.

Pandemi nedeniyle online yapılan etkinliklerden dijital okur yazarlığı düşük yaşlılar yararlanamamaktadır. Dijital okur yazarlıklarının artırılması, dijital ekipmanlara ulaşımlarının sağlanması, internete erişimlerinin kolaylaştırılması; yaşlıların sağlık ve bakım yüklerini maddi-manevi azaltacaktır.

Yaşlılara hizmet veren ekipler ve kurumlar arasında koordinasyon eksikliği giderilmelidir.

Yaşlılar ile ilgili konularda, tüm paydaşların birikiminden faydalanma sinerji yaratacak ve somut çözümler getirecektir.

Eğitim kurumları, STK’lar, mahalle muhtarları, yerel ve kamu yönetimlerinin ortak çalışmalarıyla, daha fazla yaşlıya ulaşmak ve destek vermek mümkün olacaktır.

Yaşlılara hizmet veren birimlerde çalışanların yaşlılar ile ilgili konularda eğitilmeleri, beklenen verimi sağlayacaktır.

Yaşlı bağımlılığını azaltacak çözümlere öncelik verilmeli, yerinde yaşlanmaya yönelik destek unsurları artırılmalıdır” denildi.

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA