İŞÇİNİN YAŞAM KOŞULARINI TBMM İNCELESİN! | SONSÖZ MERSİN
     
 
 
 
 
 

İŞÇİNİN YAŞAM KOŞULARINI TBMM İNCELESİN!



 

Haber Merkezi

 

HDP Mersin Milletvekili Dr. Rıdvan Turan, işçi sınıfının asgari yaşam koşullarının iyileştirilmesini meclis gündemine taşıdı. Konuyla ilgili TBMM Başkanlığına bir araştırma önergesi veren Dr. Rıdvan Turan, işçi sınıfının, ekonomik kriz ve covid 19 salgını nedeniyle içinde bulunduğu olumsuz çalışma koşullarının tespit edilmesi ve iyileştirilmesi, düşük ücret ve esnek çalışma saatlerinin kaldırılması, her türlü nakdi ve ayni desteğin sağlanması, sağlık ve sosyal güvencelerin kapsamının genişletilmesi amacıyla bir Meclis araştırması açılmasını talep etti.

 

“KRİZ HALİ EN ÇOK EMEKÇİ VE İŞÇİ SINIFINI ETKİLEMİŞTİR”

Turan’ın önergesinde şu ifadeler yer aldı: “Covid 19 salgını şimdiye kadar benzeri görülmeyen bir kriz olarak sadece sağlık açısından değil aynı zamanda ekonomi ve istihdam açısından büyük bir krize neden olmuştur. Sağlık ve ekonomik krizin olduğu konjonktürde şüphesiz en fazla etkilenen işçi sınıfıdır. Son bir yıllık pandemi sürecinde işçi sınıfının toplumun birçok kesiminin elde ettiği evde çalışma lüksü ve sosyal mesafe normlarına göre yaşamını düzenleme konusunda maalesef seçme şansının olmadığı görülmüştür. Hükümet tarafından işçilerin covid 19 salgınından etkilenmesini azaltmak için kapsamlı kanunlar ve politikalar uygulanmadığı için işçiler açlık ve ölüm arasında tercih yapmaya zorlanmıştır.

 İşsizlik, açlık, yoksulluk, sağlık sisteminin yetersizliği gibi pek çok alandaki olumsuzlukların bütününü oluşturan kriz hali en çok emekçi ve işçi sınıfını etkilemiştir.

 

ÇALIŞMA KOŞULLARI; KAYIT DIŞI VE EMEK SÖMÜRÜSÜNE DAYALI

Öyle ki bütün dünyada insanların yaklaşık %55’i (yaklaşık 4 milyar) herhangi bir sosyal güvenceye ve iş güvencesine sahip değil. Türkiye’de ise her ne kadar TÜİK 2021 Ocak verilerine göre herhangi bir güvenceye sahip olmayanların sayısı 3 milyon 861 bin kişi olarak yayımlansa da DİSK-AR’a  göre bu rakam 9 milyon 638 bin olarak yayımlanmıştır. Covid 19 salgınının yarattığı ekonomik durgunluk, sokağa çıkma yasağı, sosyal mesafe özellikle asgari yaşam standartlarının altında yaşayan işçi sınıfını ciddi oranda olumsuz etkilemiştir.  Özellikle sermayenin içinde olduğu ekonomik krizden dolayı işçi gereksinimlerinin azalmasından dolayı işçiler ya düşük ücrete çalışmaya zorlanmakta ya da işten çıkarılmaya maruz bırakılmaktadır. İşçilerin çalışma koşullarını güvenceye alan kapsamlı bir yasal düzenleme son bir yılda hayata geçirilmediği için milyonlarca insan yoksullukla karşı karşıya kalmıştır. Ortaya çıkan yoksullukla birlikte insanlar hayatta kalmak için her türlü girişimde bulunurken maalesef covid 19 salgınının da etkisiyle işverene karşı savunmasız kalabilmektedir. Hükümetin işçi sınıfının çalışma ve yaşam koşullarını sermayenin arzu ettiği biçimde düzenlemesini fırsat gören işverenler, işçileri esnek çalışma saatlerine göre asgari ücretin yaklaşık üçte biri kadar ücretle çalıştırmaktadır. İstihdam oranının ciddi biçimde azalması, işverenleri kayıt dışı ve emek sömürüsüne dayanan çalışma koşullarına yönlendirmiştir.

 

“COVİD 19 SALGINI İŞÇİLER ARASINDA DAHA HIZLI YAYILMAKTA”

İşçilerin çalışma koşulları, covid 19 salgınına karşı korunmak amacıyla düzenlenmesi gerekirken, tam tersine son bir yılda işçilerin çalışma koşulları adeta Covid 19 salgınına yakalanmaları için düzensiz biçimde oluşturulmuştur. Kapitalist ilişkilerin egemen olduğu toplumlarda işçilerin hızlı ilişki kuran konumundan hareketle, Covid 19 salgını işçiler arasında daha hızlı yayılmaktadır. Dolayısıyla işçi sınıfının çalışma koşullarının covid 19 salgınına karşı korunması amacıyla düzenlenmesi sadece işçilerin yaşam koşullarını iyileştirmekle kalmayacak aynı zamanda Covid 19 salgınıyla mücadele konusunda önemli başarı elde edilecektir. Hükümet tarafından son bir yılda işçi sınıfının çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla kapsamlı politikaların uygulanmaması, Türkiye’nin covid 19 salgınında dünya vaka sıralamasında üst sıralamalarda yer almasının nedenlerinden biridir.

 

YASAL DÜZENLEME ÇAĞRISI

Hükümet tarafından son bir yıl içerisinde fabrika, tarla, AVM, inşaat, pazar, lokanta gibi pek çok iş bölümünde çalışan işçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi bir yana neredeyse hiçbir işçiye tıbbi destek dahi sağlanmamıştır. Hükümetin işçi sınıfını kapsayan politikaları uygulamaması işçi sınıfının aleyhine olan bir eşitsizlik yaratmaktadır. Sosyal mesafe ve evde çalışma koşullarına sahip insanların birinci sınıf tıbbi hizmet talepleri karşılanırken işçiler için gerekli temel ihtiyaçlar dahi karşılanmamaktadır. İşçilerin, çalışma koşullarının Covid 19 salgınından etkilenmeyecek biçimde düzenlenmesi, asgari yaşam koşullarının güvenceye alınarak her türlü sağlık, sosyal ve ekonomik desteğin sağlanması amacıyla gereken yasal düzenlemelerin çıkarılması için meclis araştırma komisyonu kurulmalıdır.”

 

   
   

Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

  SOZ SÖZ GAZETESİ
 

  HABER ARAMA
 
  

  SON SÖZ SPOR
 


  BİK İLANLAR
 


  SOSYAL MEDYA
 

  NÖBETÇİ ECZANELER


 
 

 




sanalbasin.com üyesidir

 
         
ANASAYFA HABER ARŞİVİ KÜNYE İLETİŞİM GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
sonsozmersin.com © Copyright 2019-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA