Haber Merkezi
Mersin’de yapımı tartışmalara konu olan ve halkın tepki gösterdiği Tekfen Holding tarafından Karaduvar’da inşa edilmek istenen Polipropilen Tesisi (plastik fabrikası) ile ilgili mücadele farklı bir boyuta taşınıyor.
Mersin iş dünyasının çatı kuruluşu Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), kent dinamiklerinin karşı çıktığı Polipropilen (plastik) Fabrikası ile ilgili sessizliğini nihayet bozdu!
MTSO Ocak Ayı Meclis Toplantısı Meclis Başkanı Hamit İzol başkanlığında gerçekleşti. MTSO Meclisi toplantıda Akdeniz ilçesi Karaduvar Mahallesi’nde yapılması öngörülen polipropilen tesisi yatırımını değerlendirdi.
Oda Meclisinde “Mersin, Polipropilen tesisi yatırımına karşı değildir. Mevcut yerin Mersin Konteyner Limanı ve Serbest Bölge genişleme alanı olarak planlanması nedeniyle yer seçimi yanlıştır” görüş birliğine varıldı.
Yapılan görüşmelerde “Mersin, Polipropilen tesisi yatırımına karşı değildir. Yatırım için seçilen yerin Mersin Yeni Konteyner Limanı ve Serbest Bölge genişleme alanı olarak planlanmış olması nedeniyle yer seçimi yanlıştır” görüşü oy birliği ile kabul edildi. Polipropilen yatırım yeri olarak seçilen ve özel endüstri bölgesi olarak ilan edilen alanın, daha önceki planlarda Mersin Serbest Bölge Gelişme Alanı, Sanayi Depolama Alanı, Mersin Ana Konteyner Limanını da kapsayıp kent merkezine yürüme mesafesinde olmasından dolayı MTSO Meclisi yatırım yerinin doğru yer olmadığını savundu. Kararda Mersin’in yatırımlara karşı olmayıp kentin kapısının yatırımcılara her zaman açık olduğu vurgulandı. Bu yatırımın ise yerini onaylamayıp böylesi önemli yatırımlarda kent dinamiklerinin de görüşüne başvurulması gerektiği tüm Meclis Üyelerince kabul edildi. Meclis Üyeleri, bu bölgenin 10. ve 11. Kalkınma Planı’nda belirtildiği gibi Mersin Konteyner Limanı olarak değerlendirilmesi halinde kentin lojistik gücünü artırarak hem ekonomik gelişimine hem istihdama daha fazla katkı sunacağını vurguladı. Aynı zamanda şehir merkezine ve yerleşim yerlerine çok yakın bir mesafede yapılacak olmasının kent için büyük bir tehlike olduğunu belirten Meclis Üyeleri, böylesi bir sanayi tesisi yatırımının yerleşim yerlerinden uzakta yapılmasıyla kentin gerek çevresel gerekse fiziksel tehditlere karşı korunmuş olacağını dile getirdi.
“YATIRIM YAPARKEN TEKNİK KONULARA DİKKAT EDİLMELİ”
Geçmiş yıllarda mevcut bölgenin Mersin Serbest Bölgesinin genişleme alanı olarak işaretlenmesine yönelik çok mücadele verdiklerini hatırlatan Meclis Üyesi Ekrem Sağlam, ardından yaptıkları çalışmaları özetledi. Verdikleri uzun ve zorlu mücadele sonunda 330 dönümlük alanı planlarda “Serbest Bölge Genişleme Alanı” olarak işaretlettirdiklerini kaydeden Sağlam, “Mersin Serbest Bölgesi bugün %100 dolulukla, yani tam kapasiteyle çalışıyor. Oysa yatırım talebi de bir o kadar fazla. Serbest Bölgenin genişleyebilmesi de teknik olarak sınır bütünlüğü varsa mümkün. Yani Bölgenin genişleyebilmesi için başka bir alternatifi yok. Eğer o alan Serbest Bölge Genişleme Alanı olarak kalmazsa, yeni yatırım talepleri karşılanamayacak, bu da en az 5 bin kişinin istihdam şansını kaybetmesi anlamına geliyor. Polipropilen üretmek ülke için önemli ama gelip de serbest bölge genişleme alanına yapmak, şehrin göbeğine oturtmak doğru değil. Bir yatırım yaparken teknik konulara bakarak hareket edilmeli” değerlendirmesini yaptı.
“ELİMİZDEKİ ŞANSI KAYBETMEYELİM”
Meclis Katip Üyesi Orhan Kemal Yüksel de istihdamın önemine dikkat çekti. İlgili alanda liman yatırımı gerçekleştirilmesi halinde gerek çevrenin korunacağı gerekse istihdama ciddi katkı sunulacağını vurgulayan Yüksel, “Polipropilen yatırımına izin verilirse ikinci liman şansını tamamen kaybetmiş oluruz. Oysa limandan birçok sektör faydalanıyor. Lojistik sektörü olarak liman sayesinde büyüdük. Bu Kentte önemli bir lojistik altyapısı gelişti. İkinci limanın yapılmasıyla bu altyapı çok daha fazla gelişecek, paralelinde iş hacmi ve istihdam da artacak. Bu şansı kaybetmeyelim” dedi.
MTSO’nun bu kararının Ankara’ya iletilerek, güç birliği sağlanıp kentin bu yatırımın yerinin değiştirilmesi için lobi çalışması yürütmesi bekleniyor.
POLİPROPİLEN TESİSİ
Tekfen Holding bünyesindeki CFS Petrokimya Sanayi Anonim Şirketi’nin Mersin’in Akdeniz İlçesi Karaduvar Mahallesi’nde yapmak istediği 500 bin ton kapasiteli Polipropilen Tesisine, 2018’de Cumhurbaşkanlığı kararı ile devlet desteği kararı çıktı.
Firma bu doğrultuda Çevresel etki Değerlendirme (ÇED) raporuna hız verirken, tesise karşı kent dinamikleri harekete geçerek, konuyu yargıya taşıdı. Mersin Barosu, Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şubesi, Mersin Doğa ve Çevre Derneği, CHP, İYİ Parti, EMEP, TMMOB gibi çeşitli kurum ve kuruluşlar hukuk mücadelesinin öncüsü oldu.
Tesis için 2020 yılında ÇED olumlu raporu alınırken, tesis arazisi Mart ayında özel endüstri bölgesi ilan edildi.
Ancak devam eden yargı süreci kapsamında Kasım ayında bölgede keşif yapıldı. Keşif esnasında bölge halkı, siyasi partiler, meslek odaları ve yaşam alanı savunucuları protesto eylemi gerçekleştirdi.
Mersinliler tesisinin hava, su ve toprak kirliliği yaratmanın yanında insan sağlığını çok ciddi boyutta olumsuz etkileyeceğinin altını çizerken tesisin yaşam alanlarının içerisine kurulmak istendiğini, Karaduvar, Çay, Çilek, Özgürlük, Karacailyas ve Kazanlı mahallelerinin çok yakınında olduğunu ve tehlike yaratacağını savundu.
KEŞİF RAPORU KAMUOYUNA AÇIKLANACAK
Keşif raporu ise geçtiğimiz günlerde davacı dernek ve sivil toplum kuruluşlarına ulaştı. Uzmanların itirazlarına yönelik yapılan incelemeler, raporda geniş yer bulurken Mersin’in tesise karşı haklılığı bir kez daha görülmüş oldu.
Raporla ilgili detayları önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklamaya hazırlanan uzmanlar, bilimsel gerçeklerin tesisin yapımını önleyeceğinde hem fikir.