Haber Merkezi
Mersin Vali Yardımcısı Mustafa Atsız hakkında “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, nitelikli dolandırıcılık, nüfuz kullanmak, rüşvet vermek, kamu otoritesini kullanarak ticari ve maddi menfaat sağlamak, bazı savcılarla iyi ilişkiler kurarak gözaltına alınan iş adamlarını para karşılığı serbest bıraktırmak” iddiaları ortaya çıkmış ve sonrasında da soruşturma izni verilmişti.
CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen konuyu Meclis gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde “21 Aralık 2020 tarihinde Twitter hesabımdan Mersin Valiliği ile ilgili Sayıştay Raporundan bölümler aktarmış ve adrese teslim ihaleler ve anahtar yapım işlerinin rutin hale geldiği ile ilgili bölümleri paylaşmıştım. Mersin Valiliği ise ihaleleri şeffaf şekilde kimlere ne kadara verdiğini paylaşmak yerine tarafıma saldıran bir açıklama yayınlamıştı. Sayıştay Raporunu yayınlamamızdan sonra Mersin Valiliğinin şahsıma yönelik verdiği anlamsız ve devlet adabına uymayan tepkisine bakınca Mersin Vali Yardımcısı Mustafa Atsız’ın yolsuzluk yaparken tek başına olmadığı şüpheleri akla gelmiştir” dedi.
MERSİN VALİLİĞİ’NE ŞEFFAFLIK ELEŞTİRİSİ
Antmen, Sayıştay Başkanlığı’nın Mersin Valiliği ile ilgili hazırladığı raporda 2019 yılına ait 16 tane bulguya işaret ettiğini; 2018 yılına ait de uyarıda bulunduğu 6 konu başlığının yerine getirilmediğinin belirtildiğini söyleyerek “Ben de Mersin Milletvekili olarak sosyal medya hesabımdan Sayıştay’ın Belgelerini paylaşarak konuyla ilgili eleştirilerimi dile getirmiştim. Mersin Valiliği konuya uygun, şeffaf açıklama yapmak ve ihalelerle ilgili ayrıntılı bilgi göndermek yerine 22 Aralık 2020 tarihinde tarafımı hedef alan, içi boş bir açıklama yapmayı tercih etmişti. Mersin Valiliği, tarafımla ilgili yaptığı açıklamada ‘Milletvekili, Sayıştay raporunu çarpıtarak, kişi ve kurumları karalamak ve yıpratmak amacıyla yalan ve yanlış ithamlarda bulunmuştur’ ifadelerini kullanmıştı. Valiliğin bu açıklaması sonrası Mersin Valiliğinin ihaleleri ve ihalelerin kimlere ne şekilde verildiğini öğrenmek adına 25 Aralık 2020 tarihinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi vermiştim” ifadelerini kullandı.
600 BİN TL'DEN FAZLA BANKA MAAŞ PROMOSYON PARASI, PERSONELE DAĞITILMADI
CHP’li Vekil, İl İdare Kurulu'nun 9 Aralık 2020 tarihli kararında Vali Yardımcısı Mustafa Atsız hakkında şu iddiaların yer aldığını belirtti: “Görevi olmadığı halde şirket anlaşmazlıklarında arabuluculuk yaptı. Anlaşmazlığa düşen taraflardan birisinden sağladığı maddi menfaat üzerine taraflara anlaşma metni imzalattı. Adliyeden tanıdığı bazı savcılarla iyi ilişkiler kurarak gözaltına alınan iş adamlarını serbest bıraktırmak için girişimlerde bulundu. FETÖ üyeliğinden dolayı şüpheli olabilecek kişilere -önemli bir kısmını kendi eski arkadaşları olması nedeniyle- gözaltına alınmaları veya yargılanmaları durumunda, avukat arkadaşı ile yardımcı olabileceğini, bunun bir masrafının olduğunu açıkça dile getirdiği anlaşıldı. Kayseri İl Özel İdaresi Genel Sekreteri olarak görev başladığı 2005'ten itibaren mal varlığında dikkat çekici artış gözlendi. 2010-2013 yılları arasında 600 bin TL'den fazla banka maaş promosyon parası, personele dağıtılmadı, Mustafa Atsız tarafından harcandı.”
BU SORULAR YANIT BEKLİYOR
Alpay Antmen’in önergesinde yer alan sorular şu şekilde; “2005 yılından sonra adı birçok yolsuzluk iddiasında geçen, ses kayıtları internet ortamında dolaşan vali yardımcısı Mustafa Atsız hakkında kaç tane soruşturma yapılmıştır? Bugüne kadar bu kişiyle ilgili gelen şikayet sayısı ve tarihleri nedir? Bunlar nasıl sonuçlandırılmıştır?
Bu ağır suçlamalar ve ortaya çıkan belgelere rağmen bahsi geçen vali yardımcısı neden halen görevine devam ettirilmektedir?
Vali Yardımcısı Mustafa Atsız hangi ihalelerde etkin olmuştur? Bu ihale bedelleri nelerdir? Bu ihaleler alan hangi firmalardır? Vali Yardımcısı Mustafa Atsız ile birlikte hareket eden başka Valilik çalışanı ya da kamu görevlisi bulunmakta mıdır? Varsa bunlar kimlerdir?
Yapılan soruşturma veya soruşturmalar sonucunda dava açılmış mıdır? Hukuki süreç ne zaman başlatılacaktır?
2010 ila 2021 yılları arasında hakkında yolsuzluk, usulsüzlük, haksız kazanç sağlama, görevi kötüye kullanma gibi iddialarla şikayet edilen vali, vali yardımcısı ve valilik personeli sayısı kaçtır? Bunlar kimlerdir? Bahsi geçen kişilerle idari ve hukuki süreçlerin sonuçları ne olmuştur?
Mersin Valiliği Sayıştay Raporlarından neden rahatsızlık duymaktadır? Valilik, eğer şeffaf ve doğru yönetiliyorsa gereken açıklamaları yapmak yerine neden seçilmiş milletvekillerine laf yetiştirmektedir?
Mersin Valiliği, Sayıştay Raporlarında da belirtildiği gibi; Yapım işlerinin incelenmesinde, alt yüklenici çalıştırılmasına onay verilen ihalelerde alt yüklenici yasaklılık sorgulamalarını neden yapmamaktadır?
Sayıştay, yaptığı incelemede Yapım işlerinin incelenmesinde, anahtar teslim yapım işi ihalelerinde, istisnai nitelikte olması gereken iş artışları ve buna bağlı olarak gerçekleştirilen süre uzatımlarının olağan hale geldiğinin görüldüğünü belirtmiştir. 21 Haziran 2017 tarihinden bu yana geçen sürede; Mersin Valiliği kaç tane doğrudan temin yapmıştır? Bunlar nelerdir? Hangi şirketlere ne kadar doğrudan temin ücreti ödemiştir?
Mersin Valiliği, 1.5 milyon liraya yakın temsil ve tanıtma giderini nereye harcamıştır? Bu tanıtım ihaleleri ne şekilde yapılmıştır? Hangi firmalar bunları ne kadar ücret ile yapmıştır? Bu tanıtımlar nelerdir?